Opi tekemään kotisivuja

Tällä sivulla pyrin kertomaan omien kotisivujeni teosta ja suunnittelusta, toivon tästä olevan hyötyä kaikille sivuja suunnitteleville.

HTML:n perusasiat on hyvä osata vaikka käyttäisi OpenOfficen kaltaista ohjelmaa sivujen teossa. Itse opettelin perusasioita MSN-yhteisö Apukoulun oppitunneille-osiosta.

Varsinaisen sivunteon voi aloittaa valitsemalla uuden tekstitiedoston. Kun tiedostonimenä lukee uusi tekstiedosto.txt, se muutetaan muotoon index.html. Aluksi laitetaan tagit html, head ja title, /title, /head, body, /body ja /html. Kaikki näkyvä sisältö tulee body-tagien väliin, title-tagien väliin kirjoitetaan teksti, jonka halutaan näkyviin selaimen otsikkorivillä.

Sivun teon voi aloittaa myös helpommilla keinoilla, yksi hyvä keino on käyttää varsinaista HTML-editoria. Varsin hyväksi olen havainnut
SuperHTMLPadin, jolla olen tehnyt lukemattomia sivuja. Siinä on kaikki tarpeelliset toiminnot aloittelijalle, vaikka siitä kirjoitetaan että: HTML-editori. Sen ensimmäinen versio ilmestyi syksyllä 1998 ja sitä seurasi muutama pienempi päivitys, jotka ilmestyivät myös saman vuoden puolella. Sen jälkeen ohjelmaa ei ole lainkaan päivitetty, joten karu totuus on, että ohjelma on auttamattomasti ajastaan jäljessä. Silti se tarjoaa erityisesti aloitteleville kotisivuntekijöille yksinkertaisen ja suomenkielisen käyttöliittymän, jolla saa vaivatta aikaan toimivat kotisivut.

SuperHTMLPad on testattu ja todettu toimivaksi Win95/Win98-käyttöjärjestelmissä. Käyttäjien ilmoitusten perusteella ohjelma toimii myös WinXP Home/Win2000 -järjestelmissä. Näiden lisäksi SuperHTMLPad saattaa toimia muissakin Windowseissa, ja mikäli näin on, toivoisin, että ilmoittaisit asiasta palautelomakkeen kautta, jotta voin lisätä tiedon siitä tänne.


Aluksi on kuitenkin tärkeintä tehdä kansiorakenne. Se tehdään omalle koneelle esimerkiksi nimellä ”kotisivut”. Tähän kansioon siis tehdään tiedosto ”index.html”. Sitten tehdään alikansioita, alikansioiden nimet on kannattaa kirjoittaa pienillä kirjaimilla, nimien pitää olla lyhyitä eivätkä ne saa sisältää ä- tai ö-kirjaimia. Jokaiseen kansioon voi tehdä samalla systeemillä kuin ensimmäisenkin sivun kansion nimisen HTML-sivun. Esimerkiksi kansioon ”eka” tehdään ”eka.html” Kansioon ”toka” tehdään ”toka.html” jne.

Sivulle index.html tehdään linkit eka/eka.html, toka/toka.html jne. Nämä sivut sisältävät linkkejä varsinaisiin kirjoituksia ja muuta sisältäviin sivuihin. Kuulostaa varmaan monimutkaiselta mutta kun tallennustila riittää monesti jopa tuhansiin sivuihin, tämä on hyvä keino pitää sivut järjestyksessä. Ei kannata käyttää yli kolmea tasoa sivuillaan. Sivuille voi laittaa linkkejä myös url-muodossa, esimerkiksi tämän sivun osoite on
http://personal.inet.fi/koti/he.xa/tekstit/kotisivu2.html
. Linkki muihin tässä kansiossa oleviin kirjoituksiin on http://personal.inet.fi/koti/he.xa/tekstit/kirjoitukset.html

Jotkut kotisivujen tarjoajat, kuten Sonera, vaativat erillisen tiedostonsiirtotyökalun. Minulla on käytössä AtomFTP joka on suomenkielinen, ilmainen ja erittäin helppokäyttöinen. Koko sivuston voi siirtää kerralla ja on helppo päivittää, lisätä ja poistaa myös alikansioissa olevia sivuja.

Kotisivuja tehdessä tulee helposti ainakin aloittelijalle virheitä sivujen HTML-kielessä, jotka on hyvä tarkistaa Lehtorilla ennen sivujen laittoa nettiin, osoitetaan tarkistettava tiedosto, avataan se ja korjataan mahdolliset virheet.

Sivun alkuun

TAKAISIN SISÄISIIN LINKKEIHIN
EDELLISELLE SIVULLE
PALUU ETUSIVULLE

CopyrightŠ Hexa